Käidi rabas jooksjatele teed andmas – 90. Rabajooksul

14. oktoobril toimus 90. Rabajooks, jooksuüritus, kus joostakse 6,3 km pikkusel rajal, mis kulgeb Harku raba teedel. Nõmme Linnaosa Valituse korraldatud üritusel olid Kaitseliit ja Naiskodukaitse toetajate rollis. Kaitseliidu Nõmme malevkonna ja Naiskodukaitse Nõmme jaoskonna liikmed osalesid üritust toetava jõuna – jagades osalejatele teed, nii nagu seda on tehtud ka varasematel aastatel.

Paljud sündmusterohked päevad algavad vaikse hommikuga, nii ka 14. oktoober. Linn tukkus tõusva päikese esimestes kiirtes kui Planku jõudsid kohale esimesed usinad. Nemad olid need, kes hakkasid kokku panema kõike, mida läheb tarvis selleks, et valmistada inimkonna üht vanimat jooki – teed. Nimelt seisis ees järjekorranumbrilt 90. Rabajooks ja nagu varasematel aastatel, oli Nõmme malevkond koos naiskodukaitse kolleegidega võtnud ette seal osalejaid toetada sooja joogipoolisega.

Esimesed kanistrid teega peale laaditud, vajalik varustus üle vaadatud ja üksteise ülesleidmise metoodika lühikese motoriseeritud rännaku lõpp-punktis kokku lepitud, asuti teele Rabajooksu stardipaika, Harku raba serva.

Loodus oli sel aastal nii jooksjatele kui toetajatele helde olnud ja soojust jagus kõikjale, kuhu päike ulatus. Seal, kuhu ei ulatunud, oli päris jahe. Õnneks oli lähedal küdev katel, et janustele jooksjatele täiendavat keelekastet valmistada ja valmistajaid ihusoojuse hoidmisel abistada. Tasapisi ronisid päikesekiired ka meile lähemale ja saabuma hakkas üha rohkem spordihimulisi linlasi (või ka kaugema kandi rahvast, ei küsinud). Oli aeg teha viimased ettevalmistused.

Kindel, et pakutav kraam kvaliteedile vastab ja seda ka mõneks ajaks jätkub, võis üritus meie poolest alata. Jooksjad said veel enne esimese stardi andmist ühiselt hommikuvõimlemisharjutused läbi teha, kellel see endal veel unise peaga meelest võis läinud olla ja juba kõlaski esimesele grupile stardipauk.

Sel hetkel polnud tee järgi veel huvi kuigi suur, kõigil, kes veel rajale polnud jõudnud, olid mõtted eelseisva jooksu juures. Küllalt pea (parim aeg oli sel aastal 19.11) hakkas aga rajalt saabuma jooksjaid ja laud hakkas kiirelt tühjenema. Siis tuli kasuks see, et meeskond koosnes kaitseliitlastest ja naiskodukaitsjatest. Meeskonnatöö sujus tõrgeteta ja katlas keevast veest sai maitsekas tee, mis jõudis sujuvalt topsidesse, millest jooksjad rüübata said.

Tööd jätkus rohkem kui tunniks ja paistis, et jooksjatele tee mekib, sest paljud olid valmis pärast raja joostes läbimist seisma pikas sabas, et saada topsike kuuma jooki. Võeti endale ja viidi sõbrale, vahel tuldi veel tagasi, et keskkonda hoida ja küsida uus sorts jooki juba kasutatud topsi.

Ametlikel andmetel osales Rabajooksul 2250 osalejat. Oli hetki, kus teejärjekorras oli neist mitusada. See ütleb ise, et Kaitseliidu ja Naiskodukaitse panus oli osalejatele tähtis. Muidugi pole see nende organisatsioonide esmane ülesanne, kuid võimalusel oma kandi (ja kaugema kandi) rahvale abiks olemine on osa Kaitseliidu ja Naiskodukaitse meelsusest.

Nõmme